Składka członkowska to jeden z ważnych instrumentów
do samodzielnej i niezależnej od pracodawcy działalności związkowej.

Zgodnie z uchwałą nr. 5 KZD z 14 X 2006 r. składka stanowi 0,82% miesięcznych przychodów osiąganych z tytułu zatrudnienia z uwzględnieniem dodatków płacowych oraz pobieranych zasiłków chorobowych i opiekuńczych z ubezpieczenia społecznego.

Natomiast składka nie jest naliczana od: Bonusów jednorazowych, Bonusów wakacyjnego i świątecznego, nadgodzin oraz dodatków za nie, Bonusów dla pracowników pozataryfowych, Przychodów zwolnionych od podatku dochodowego, Ekwiwalentów, Odszkodowań, Odpraw, Nagród, Składek na PPE, Pakiet medyczny oraz od dodatków zmianowych.

Wiedząc od czego jest naliczana, a od czego nie jest, możesz przystąpić do obliczenia składki.

Od kwoty naliczenia znajdującej się na listku płacowym (czerwone pole) odejmujemy elementy wynagrodzenia, które nie podlegają oskładkowaniu. W tym przypadku dodatek świąteczny, składkę na PPE, oraz wynagrodzenie i dodatki za nadgodziny (zielone pola). Jako pomoc użyj kalkulatora, a kwotę końcową wpisz w pole poniżej (obok umieszczono podgląd dla przykładowego dokumentu).

Oblicz wysokość składki

Obliczona wysokość składki to:

Pomocniczy kalkulator

Możesz używać klawiszy na klawiaturze

Przystąp do nas!

Jeśli jeszcze nie jesteś Członkiem naszego Związku – dołącz do nas! Deklaracja jest dostępna w biurze Związku lub u jego przedstawicieli oraz można ją pobrać korzystając z przycisku obok.

Grupowe Ubezpieczenie Pracownicze PZU Typ P Plus

Pracownicy Volkswagen Poznań oraz Agencji Pracy Tymczasowej mogą przystąpić do Grupowego Ubezpieczenia Pracowniczego Typ P Plus.

Ok System

Sprawdź unikalny, rozbudowany pakiet sportowo – rekreacyjny dla osób, które lubią spędzać czas aktywnie i różnorodnie.

Profit Club

Profit Club to program rabatowy, który przygotowaliśmy dla wszystkich Związkowców w Wielkopolsce.

Publikacje

Echo Solidarności